Vad gör dirigenten egentligen?

Alla som någon gång sett en symfoniorkester framföra ett verk kan inte ha undgått att lägga märke till den lustiga figuren som står där framme och viftar med en pinne. Men dirigenten fyller en viktig funktion, och det finns goda anledningar till att det är en orkesters kanske mest prestigefyllda position. Dirigentens yrkesroll går långt tillbaka i tiden, säkerligen så långt som tusen år eller mer. På den tiden var ju notsystemet inte uppfunnet, och den tidens dirigent visade genom att höja och sänka armarna vilka toner som skulle sjungas. Den ursprunglige dirigenten kan alltså sägas ha varit en sorts levande notpapper.

En dirigents grundläggande uppgift är att kontrollera en konserts rytm och hastighet, och ser till att rätt instrument kommer in på rätt plats. Men om det var en dirigents enda jobb så skulle positionen inte vara så prestigefull som den är idag. I stället är det så att dirigenter… dirigerar hela inriktningen på konserten. Detta är något som kan vara lite svårt att förklara i skrift (att skriva om musik är svårt, jag vet), och är i mångt och mycket något man måste lära sig genom erfarenhet, genom att lyssna på olika dirigenters inspelningar av samma stycken. Efter ett tag brukar det gå upp en talgdank.

Sist men inte minst: det vore ett misstag att skriva om dirigenter utan att nämna Rowan Atkinson, och hans försök som dirigent av Beethovens Femte symfoni. Kanske inte helt och hållet verklighetstrogen, men mycket underhållande, och säger en del om hur allmänheten upplever det dirigenten gör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *