Saxofon – bra eller inte?

Vad har Lisa Simpson, Bill Clinton och Tom Selleck gemensamt? De är eller har alla varit saxofonister, något som de flesta nog vet att Lisa Simpson är, och en del också Bill Clinton, men få Tom Selleck. Saxofonen förknippas nog mest med jazz och annan populärmusik, men har faktiskt också hittat vägen in i orkestermusiken, även om det är långt ifrån självklart att den finns där. Eftersom instrumentet är så pass nytt så är de flesta klassiska stycken inte anpassade för det.

Saxofonen uppfanns 1840 av belgaren Adolphe Sax, och instrumentet blev snabbt populärt, främst inom marschmusik, men även inom klassisk musik. Men det är nog ingen överdrift att den först och främst ses som ett jazzinstrument. Antalet jazzmusiker som är kända för sitt saxofonspelande är nästan oändligt: Lester Young, Charlie Parker, John Coltrane och många, många fler. Att tänka sig jazz utan saxofon är nästa omöjligt idag. Men saxofonen har också använts i rockmusik, till exempel av både Bob Dylan och Bruce Springsteen.

Men samtidigt är saxofonen också ett instrument som nämns i diskussioner om ”vilket instrument tycker du minst om?”. Felet är dock inte enbart saxofonens, utan snarare det att när den spelas dåligt så låter den hemskt. För att en saxofon ska låta bra krävs det att den som spelar verkligen kan hantera sitt instrument. Det finns stora mängder musik, främst inom pop och rock, som låter helt hemsk enbart för att det finns en saxofon i stycket, som spelas av någon som inte har den talang som krävs – ingen nämnd, ingen glömd även om jag gärna skulle vilja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *