Om HSO.nu

Vad står nu HSO för undrar nog de flesta. Det är enkelt. HSO står för Hela Sveriges Orkester, och alla vi som tycker om orkestermusik vet då vilken orkester det är som avses Sveriges Radios Symfoniorkester. Denna har funnits sedan 1927 (ursprungligen under namnet Radioorkestern) och har under decennierna glatt oss alla med både klassisk och populärmusik. Men även om Sveriges Radios Symfoniorkester har en lång och stolt historia så skulle det nog bli lite enahanda att bara skriva om dem, och min blogg kommer därför att handla om orkestermusik och musik i allmänhet och säkert också vad som än faller mig in. Vi får helt enkelt se vad som blir av det hela!

Men varför orkestermusik kanske någon undrar? Det är ju, i ärlighetens namn, ett numera lite udda intresse (även om vi fortfarande är många entusiaster kvar!). Varför det blev på det viset är rätt så enkelt – i unga år försökte jag mig på att lära mig spela olika instrument, med varierande framgång. Målet var redan på den tiden att bli musiker i en symfoniorkester. Nu blev det inte så, men det kanske var bäst så. Min musikaliska talang var (och är) inte tillräckligt stor för att jag skulle bli någon större tillgång i en orkester. I stället så nöjer jag mig med att lyssna och njuta – och nu också skriva om orkestrar och orkestermusik. Det är helt enkelt mitt lilla sätt att bidra till orkesterkulturen i Sverige.

Jag är självklart inte naiv nog att tro att jag kommer att göra någon större skillnad – jag är ju trots allt en ”nobody”. Men en enskild myra gör ju heller inte så stor skillnad, men ändå kan myrstackar till slut bli flera meter höga. All ökad kunskap om orkestermusik i allmänhet och Sveriges Radios Symfoniorkester i synnerhet är bra och kan jag få en enda person att lyssna på någon av Sveriges Radios Symfoniorkesters konserter (gärna av en svensk tonsättare!) så ser jag det som en enorm framgång. Orkestermusik åt hela svenska folket, det är vad Hela Sveriges Orkester handlar om. Att vi alla har rätt till bra musik av hög kvalitet.

En till WordPress-webbplats