Är Stradivarius så bra som det sägs?

Få tillverkare av instrument har uppnått samma grad av berömmelse som Antonio Stradivari och hans familj. Även den som inte är intresserad av klassisk musik över huvud taget känner till hans violiner, och att de är värda miljontals kronor. Men är dessa runt 300 år gamla violiner verkligen de bästa som någonsin gjorts? Är skillnaden mellan dem och moderna violiner så stor som det ibland hävdas? Det är något som violinexperten Claudia Fritz bestämde sig för att testa för några år sedan, och resultatet kommer säkert som en överraskning för en del medan andra kommer att säga ”vad var det jag sa”?

Svenska Dagbladet skriver om testet, där 21 violinister i ett blindtest fick prova på ett anta gamla och nya violiner. 13 av violinisterna föredrog en ny violin, medan 8 föredrog en gammal. Ingen jordskredsseger kanske, men ändå tillräckligt för att tillverkare av nya violiner ska kunna hålla huvudet högt. Deras violiner är lika bra som de gamla mästarnas. Men det finns ytterligare en faktor att ta upp här, som Svenska Dagbladet ”glömde” att rapportera.

Dessa nya violiner må vara betydligt billigare än en Stradivarius, men kostar fortfarande stora pengar, över 100,000 per styck för det mesta. Det rör sig om riktiga hantverk. Och hantverkarna bakom dessa violiner har ju lärt från de gamla mästarna – 300 års utveckling och förbättrad teknik borde ju resultera i bättre instrument. Att dessa nya violiner också tillverkats med utgångspunkt från Stradivarius violiner, med mål att låta så likt dessa som möjligt, gör också att det som bäst är en halvsanning att säga att nya violiner är bättre än gamla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *